Overweeg je om je boekhouding zelf te doen, zonder hulp van een boekhouder? Sommige mensen kiezen hier voor. Je bespaart dan natuurlijk boekhoudkosten, en zo ingewikkeld lijkt een BTW aangifte toch niet? Wat doet een boekhouder nou precies voor je? En kun je dat niet gewoon zelf?
Het is natuurlijk je eigen keuze of je het zelf doet of uitbesteed. Als je er voor kiest om het zelf te doen, dan is het wel heel belangrijk dat je weet waar de risico’s liggen. Wat kan er fout gaan en waar moet je voor uitkijken?
Wij hebben de risico’s en valkuilen voor je op een rijtje gezet. Lees deze goed door, en maak vervolgens zelf een keuze.
Overweldigende regelgeving
Als ZZP’er ben je verantwoordelijk voor het naleven van talloze wetten en regels, veel meer dan als je in loondienst werkt. De Wet omzetbelasting alleen al bestaat uit 214 pagina’s, terwijl de Wet inkomstenbelasting zelfs 487 pagina’s telt. Deze wetten zijn gevuld met honderden, zo niet duizenden, uitzonderingen en regels. Het is geen eenvoudige taak om al deze informatie zelf te doorgronden, begrijpen en toe te passen.
Onjuiste informatie en geruchten
In de wereld van ZZP’ers circuleren veel geruchten over aftrekposten en fiscale voordelen die vaak helemaal niet van toepassing zijn. Het is begrijpelijk dat je als ondernemer probeert om zoveel mogelijk belasting te besparen, maar het is belangrijk om op feitelijke en betrouwbare informatie te vertrouwen. Als boekhouder zijn wij op de hoogte van de meest recente wetgeving en kunnen wij je voorzien van nauwkeurige informatie. Wij helpen je om de juiste beslissingen te nemen op basis van de geldende fiscale regels, zodat je niet onnodig risico loopt op boetes of correcties achteraf.
Risico op fouten en boetes
De Belastingdienst gaat ervan uit dat je als ZZP’er alles weet en kunt op het gebied van boekhouding en belastingen. Dit heet “zelfredzaamheid”. Maar wat als je per ongeluk een foutje maakt? Het vervelende is dat de Belastingdienst je niet waarschuwt voor deze fouten totdat ze een controle uitvoeren, en dan is het vaak al te laat. Een enkele fout kan leiden tot een afgekeurde administratie, het terugbetalen van grote bedragen met rente en mogelijk zelfs boetes. Als boekhouder helpen wij je om fouten te voorkomen en minimaliseren wij het risico op onaangename verrassingen.
Niet gecontroleerd? Geen zekerheid!
Misschien heb je tot nu toe geluk gehad en heb je geen problemen ondervonden met je boekhouding. Maar onthoud dat je tot 7 jaar na het indienen van een aangifte gecontroleerd kan worden. Ben je nog niet gecontroleerd? Dan kun je niet zeker weten dat je het goed hebt gedaan. Het is van cruciaal belang om je boekhouding serieus te nemen en ervoor te zorgen dat deze aan alle wettelijke vereisten voldoet. Door onze expertise en ervaring als boekhouder, helpen wij je om problemen in de toekomst te voorkomen.
Conclusie
Kortom, het beheren van je boekhouding als ZZP’er is geen eenvoudige taak. Het vereist kennis, tijd en toewijding om aan de complexe regelgeving te voldoen en fouten te voorkomen. Door een ervaren boekhouder in te schakelen, verklein je het risico op fouten, boetes en problemen in de toekomst. Wij staan klaar om je te ondersteunen, zodat jij je kunt concentreren op waar je goed in bent: het laten groeien van je bedrijf. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij je kunnen helpen bij het beheer van je boekhouding als ZZP’er.